Olejek rycynowy

Olejek rycynowy

Garść ciekawostek na temat popularnego oleju rycynowego

Olej rycynowy jest najbardziej popularnym olejkiem, który ma swoje zastosowanie w kosmetyce. Większość kobiet swoją przygodę z olejami zaczyna od olejku rycynowego, ponieważ jest najtańszy i daje najbardziej spektakularne efekty np. na włosach. Przedstawiamy garść ciekawostek na temat tego oleju, o których zapewne nie wiedzieliście.

Olejek rącznikowy jest tym samym, co olejek rycynowy

Choć ta nazwa brzmi nieco śmiesznie to olejek rycynowy bywa nazywany olejkiem rącznikowym. Wcale nie od ręczników ani rączek, ale od rośliny, z której jest pozyskiwany, czyli rącznika pospolitego. Dlaczego więc rycyna? Łacińska nazwa tej rośliny to Ricinus Communis, stąd przyjęło się mówić o olejku rycynowym.

O olejku rycynowy pisano nawet w książkach

Cudowne właściwości olejku rycynowego doczekały się nawet wspominki w książkach Joanny Chmielewskiej, która w swojej autobiografii pisała o rycynie wcieranej na noc w głowę, co miało przynosić efekt mocnych, gęstych włosów o bardzo dużej objętości.

Olejek rycynowy pozyskuje się z trującej rośliny

Rącznik pospolity, z którego pozyskuje się olejek rycynowy, jest jedną z najbardziej trujących roślin na świecie. Roślina obfituje w rycynę – białko o toksycznych właściwościach, którego najwięcej znajduje się w nasionach. Zjedzenie kilku ziaren rącznika powoduje niszczenie narządów wewnętrznych i śmierć w ciągu dwóch dni. To właśnie rycyną próbowano niejednokrotnie truć światowych polityków. Olejek rycynowy pozbawiony jest jednak trucizny, bo po wytłoczeniu na zimno poddaje się go jeszcze procesowi wygotowania w wodzie, co powoduje rozkład rycyny.

Olejek rycynowy nadaje się do spożycia

Wobec powyższej informacji o trujących nasionach rącznika, nieprawdopodobne może wydawać się spożycie oleju rycynowego. Jest on mimo wszystko bezpieczny i nadaje się do przyjmowania jako wewnętrzne lekarstwo na problemy trawienne lub bóle brzucha, krzyża albo głowy. Już w starożytności doceniano właściwości oleju rycynowego w leczeniu niektórych problemów.

Spożycie oleju rycynowego było stosowane jako kara

Dawniej niejednokrotnie rodzice stosowali olej rycynowy jako karę dla dzieci. Zmuszenie do spożycia dawki olejku rycynowego miało być formą kary. W przeszłości stosowano olej rycynowy także jako formę upokorzenia lub tortur dla dorosłych np. politycznych dysydentów. Przyjęcie zbyt dużej dawki oleju rycynowego prowadziło do śmierci w wyniku odwadniającej biegunki lub powodowało nieodwracalne skutki przeczyszczające.

Aktualności
Produkty do włosów z olejkiem rycynowym

Olejek rycynowy jest bardzo popularnym produktem służącym do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Co ciekawe ma także zastosowanie w medycynie; znajduje się w każdej domowej apteczce. Pozyskiwany jest z nasion egzotycznej rośliny,...

arganatural, hollywood beauty, nanoil, olejek do włosów, olejek rycynowy, włosy
olej-rycynowy.jpg

Naturalne metody pielęgnacji włosów wracają do łask, ponieważ nie obciążają budżetu, nie wymagają dodatkowych przyrządów, są bezpieczne, a ich skuteczność potwierdzona przez pokolenia zadowolonych kobiet z całego świata. Dziś...

jak stosować olej rycynowy, olej rycynowy, właściwości oleju rycynowego
olej-rycynowy.jpg

Popularny w kosmetyce olejek rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego, które poddaje się tłoczeniu na zimno, a następnie wygotowuje się w wodzie, aby pozbyć się trujących toksyn z oleju. Jest łatwo dostępnym, niezbyt...

olej rycynowy, olej z rącznika, pielęgnacja olejami, rycyna na włosy
oil

Każda kobieta marzy o pięknych, mocnych i spektakularnie długich włosach. Sięgamy po wiele specyfików, które mają zapewnić wzrost włosów i dbamy o prawidłowe odżywienie skóry głowy. Wśród specyfików, które poleca się w pielęgnacji...

olej rycynowy, olej z rącznika, pielęgnacja olejami, rycyna na włosy

Olejek rycynowy na włosy (podstawowe informacje)

Pielęgnacja włosów olejami naturalnymi to podstawa dbania o włosy w dzisiejszych czasach. Coraz chętniej odchodzimy od sztucznych odżywek i produktów pielęgnacyjnych na rzecz metod zgodnych z naturą. Jedną z najpopularniejszych jest kuracja do włosów olejem rycynowym. Cena i dostępność tego oleju przemawia na jego plus, ale to nie jedyne zalety.

Skąd się bierze olej rycynowy?

O właściwościach oleju rycynowego na włosy wspomina się już w zapiskach sprzed tysięcy lat, ale jego popularność wzrosła dopiero niedawno. Olejek rycynowy to dość gęsty olej pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno z rącznika pospolitego, dość popularnej w ogrodach ozdobnej rośliny o trujących właściwościach. Dopiero przetworzona na olej pozbawiona zostaje trucizny.

Właściwości oleju rycynowego na włosy

Olej rycynowy na włosy działa kompleksowo (nawilża, nadaje miękkości, odbudowuje, ochrania), choć najczęściej wymienia się rycynę jako najbardziej skuteczny sposób na porost włosów. Olej rycynowy pobudza mikrokrążenie skórne i pracę cebulek włosów, a tym samym stymuluje wzrost włosów i zapobiega łysieniu. Nie poleca się oleju rycynowego dla blondynek, ponieważ może przyciemniać włosy ze względu na zawarte w nim składniki aktywne. Oprócz stosowania oleju rycynowego na porost włosów i do ich odżywienia, nie sposób nie wspomnieć innych właściwościach oleju rycynowego – pomaga zwalczyć łupież, suchość skóry, matowość włosów, a nawet rozdwojone końcówki.

Olej rycynowy – cena, dostępność, aplikacja

Wbrew pozorom to jeden z tańszych olejów o tak dużej skuteczności – cena oleju rycynowego raczej nie przekracza 3 złotych za buteleczkę 30 ml. Dostępność tego specyfiku jest bardzo dobra. Jeśli nie wiemy, gdzie kupić olej rycynowy, warto pójść prosto do apteki, gdzie olej rycynowy kupimy od ręki. Na włosy warto aplikować go z rozwagą, bo w dużych ilościach może obciążać włosy i jest trudny do zmycia ze względu na swoją gęstość. Poleca się stosowanie oleju rycynowego wyłącznie u nasady włosów, a nie na całą ich długość.